Interiør-Snekkeriet i Bergen leverer spesialinnredninger til prosjekter som restauranter, flyplasser og hoteller. Markedet tok seg opp igjen i slutten av 2024 og har fortsatt i god takt godt inn i 2025.

En nydelig solfylt mandag lander vi i Bergen. Turen går videre til brødrene Endre og Bjørn Erik Aasen i Interiør-Snekkeriet som ligger sentralt til i Sandviken i Bergen. Brødrene er 3. generasjon eiere og bygger videre på det farfar Ragnvald, og far Bjørn har jobbet opp.
En livsstil
–Farfar startet snekkeri i sentrum av Bergen. Far gikk i læra hos sin far, og 1992 flyttet de produksjonen til lokalene i Sandviken der vi er i dag, forteller Endre. Bjørn Erik startet i 1996 og Endre noen få år etterpå. De har begge vokst opp i verkstedet for det var her de var sammen med faren sin. Dette var livet hans, og her tilbrakte han mesteparten av sin tid.
En annen levemåte
Slik var det på den tida, men i dag er det annerledes. Det har brødrene tatt inn over seg, og de ønsker å drive familiebedriften på sin egen måte. Faren var med helt til han døde i 2023. Men han var også innforstått med at å drive en fabrikk i dag er helt annerledes enn på 90-tallet.
En perfekt kombinasjon
På det meste var de 24 ansatte hos Interiør-Snekkeriet. –Jo flere man er jo mer arbeid kreves det, sier Bjørn Erik. –Hverken jeg eller Endre ønsket å vie hele livet vårt til bedriften slik vår far gjorde, derfor har vi omorganisert en del. På grunn av tøff konkurranse på arbeidskraft, ble det naturlig å gå ned på antall ansatte. I dag er vi 9.
Vi har redusert og effektivisert verkstedet slik at vi har mindre areal til produksjon.
–Det som er til overs, har vi gjort om til selvbetjente lagre som leies ut. For oss er utleie lavrisiko og fast inntekt, mens det å drive snekkeri, er mer høy-risiko med korte tidshorisonter. Men det er på fabrikken vi får utfolde oss kreativt, og det liker vi begge godt. Derfor er dette en perfekt kombinasjon for oss.
Satser videre
Hos Interiør-Snekkeriet er ingen ordre like. –Alt er nytt hver gang, smiler Endre. –Det er utfordrende og veldig gøy.
Og selv om de har nærmere halvert antall kvadratmetere i produksjonen, så satser de videre. For i februar i fjor investerte de i en ny 5 akset Holz Her CNC maskin levert av C.Dahm Maskinforretning. –Vi må ha effektive maskiner, men siden vi leverer så mye spesialtilpasset er vi også helt avhengig av å gjøre tilpasninger på gamle måten. Den kombinasjonen passer oss perfekt, smiler Bjørn Erik.
Mange ulike kunder
Kundene til Interiør-Snekkeriet er arkitekter, hoteller, kjøpesentere, restauranter, barer, flyplasser og eiendomsselskaper. De har også noe privat. –Vi har mange bein å stå på, og det nyter vi godt av, sier Bjørn Erik.
Tradisjon for å lære bort
Bedriften har alltid hatt lærlinger. Den siste lærlingen ble akkurat ferdig med sin svenneprøve i møbelsnekring, og har blitt fast ansatt. –Han har til og med fått sitt eget kontor, smiler brødrene. –Vi må ta godt vare på våre ansatte, og Kevin har blitt en stor ressurs for oss. Han er også snekkerambassadør for Norske Trevarer.
Samarbeid er nøkkelen til suksess
Bjørn Erik sitter i styret i Norske Trevarer Hordaland. Han ser det som en stor fordel å være en del av noe større, og oppfordrer andre til å melde seg inn.
–Det handler om å utvide kontaktnettet vårt, sier han. –Det kan være en del av vår egen sikkerhet. Av og til skjer det ting i produksjonen som gjør at vi trenger hjelp av andre. Når vi kjenner hverandre så er det lettere å spørre. Det har enorm verdi å samarbeide, og vi ser mange eksempler på at vi får henvendelser som vi gir videre til andre, fordi vi selv ikke har kapasitet. Det kan også være så enkelt som at vi mangler en del til en innredning, som vi vet at andre kan ha på lager. Klarer vi å samarbeide enda bedre kan vi øke vår egen lønnsomhet, og hindre at arbeid går til utlandet. Vi har alle muligheter her, og de mulighetene må vi ta godt vare på.
